“Vidunderna är på plats!”

Lördagen den 21 januari 2023 bjöd Högberga Vänner in till en återinvigning.
I år är det 110 år sedan som det kom ett konstverk gjort av Gustav Vigeland till Högberga Gård. De föreställde två fräsande katter gjorda i järn och Klas Fåhraeus placerade dem i trädgården. I ett brev till Vigeland meddelade Klas att nu var ”Vidunderna” på plats.

Under årens lopp har katterna rostat och det var hög tid att restaurera konstverken som var i mycket dåligt skick. Katterna är nu åter på plats och kan fortsätta fräsa mot varandra i evig tid förhoppningsvis.

Vigelands katter på Högberga Gård

Det bjöds på strålande föreläsning av Vigelandskännaren Richard Klingspor.
Vi fick lära oss mycket om Vigeland och höra spännande historier om järndjuren och kontakten mellan Fåhraeus och Vigeland.



Richard Klingspor


Vigeland hävdade en gång att han inte hade överlevt utan sina svenska vänner. Även om detta kanske är en överdrift fick han ändå stort stöd från svenska konstmecenater och samlare, särskilt Ernest Thiel och Klas Fåhræus, i en tid då det var angeläget.

Ernest Thiel ( 1856-1947), var en välmående judisk bankir; påverkad av Nietzsche kom han att se det som sin speciella plikt att stödja begåvade artister. Med hjälp av Thiels ekonomiska och moraliska stöd kunde Vigeland färdigställa sitt monument över matematikern N. H. Abel (uppfört i Oslo l908), och det året ingick åtta av Vigelands skulpturer i Thiels samlingar.
Thiels mest generösa gest mot Vigeland var dock en donation 1907 på 50 000 kronor för att säkra uppförandet av en fontän, innehållande ett stort antal skulpturer, idag en del av Vigelands skulpturpark i Oslo.

Klas Fåhræus förvärvade sex skulpturer från Vigeland och skrev flera artiklar om sin konst i tidningar och tidskrifter. 1906 bidrog han med
5 000 kronor till Vigelands fontänprojekt. Vigeland erkände alltid sin tacksamhet till sina svenska beskyddare. År 1916 skrev han till Fåhræus att han inte skulle ha kunnat arbeta så fritt om Fåhræus inte hade köpt verk av honom.

Hans mest uppriktiga hyllning riktades dock till Ernest Thiel; i en anteckningsbok från 1930 skrev han:
«I Stockholm har jag, förutom konstnärerna, bara träffat en person  Ernest Thiel, som hade en verkligt ädel inställning till konst; alla de andra var kopplade till art trade.

Efter föreläsningen bjöds det på Afternoon Tea.

I höst planerar Högberga Vänner för en resa till Oslo med Vigelandsparken som huvudmål och med Richard Klingspor som vår guide.

Det var en härlig eftermiddag med stort intresse, tack till er alla som deltog och varmt tack till Richard Kingspor.

Inger NordbergKommentera