Isaac Grünewald - Konst och teater

Torsdagen den 10 november gästade vi Waldemarsudde för att få en guidad visning av utställningen om Isaac Grünewald. Han var en av sin tids mest uppmärksammade konstnärer. Hans alster var omfattande inom måleri, scenografi, kostymskisser, offentliga utsmyckningar, konsthantverk, film samt illustrationskonst.

Herr Grünewald föddes den 2 september 1889 på Södermalm i Stockholm. Uppväxten var fattig, han var äldste son till antikhandlare Bärnhard Grünewald och hustrun Sofia Loew, totalt fick de 13 barn.

Grünewalds intresse för konst började som väldigt ung. Till dom som tidigt hjälpte honom med hans konstnärliga utveckling var Prins Eugen. Det var ekonomiskt men han hjälpte också till att stärka hans position i konstlivet genom att förvärva många verk till sin konstsamling på Waldemarsudde.
År 1905-1908 studerade han på Konstnärsförbundets skola, innan han började där tog han med sig sin far och gick för att handla sin första slokhatt.
Skolan leddes av Richard Bergh och lärarna var bl. a Karl Nordström, Anders Zorn och Nils Kreuger.
År 1909 hade han redan som 19-åring sin första utställning.

Självporträtt från 1904, Isaac Grünewald är 15 år gammal. Detta är det äldsta verket på denna utställning.

Han lockas till Paris och 1905-1908 utbildar han sig på Académie Matisse. Där träffar han sin blivande fru konstnärinnan Sigrid Hjertén och de gifter sig 1911, de får sonen Iván. Paret var väl känt även utanför konstnärskretsarna. Sigrid led av mental sjukdom och slutade 1936 med sitt måleri. Hon åkte in och ut på mentalsjukhuset Bäckomberga, 1948 lobotomeras hon och avlider i sviterna av operationen, som var felaktigt utförd.

Sigrid Hjertén 1931

Vid studier i Paris upptäcker Isaac målandet med starka färger. Här är ett självporträtt från 1915 “Dandyn”.

På 1910-talet hade Grünewald sin radikala epok. Många målningar gjordes från hans ateljé i Stadsgården med motiv över Gamla stan och Slussen.
Denna period var ganska fattig för honom och han bad om hjälp. “Arbetslusten är så mycket större än arbetsmaterialet”, så mecenaterna betalade.

År 1915 blir Grünewald internationellt känd då han ställer ut på galleri Der Sturm i Berlin, som vid den tiden var Tysklands ledande forum för modern konst. Ett av hans verk “Det röda draperiet” var den mest kända.

“Det röda draperiet” från 1915

Från 1920-40talet arbetade Grünewald även med scenografi och kostym och blev anlitad av Kungliga operan. Dock önskade han få mer betalt men då satte operan stopp och detta hände ett flertal gånger. Dock ställde sig konstnärseliten bakom herr Grünewald, bl a Milles men även storheter som Matisse och Picasso framhöll hans kunskap och Kungliga operan fick backa.

Skiss till Peribanous kostym i operan Lycksalighetens ö

…och här kan man se det verkliga resultatet.

“Land och stad” målad 1918. Denna skapelse är hela 210 x 400 cm. Grünewald hade en önskan om att denna skulle hänga vid den övre trapphallen på Nationalmuseumet där idag Carl Larssons “Midvinterblot” , men så blev det inte.

1936 flyttar Isaac till Saltsjöbaden och 1937 skiljer sig Isaac från Sigrid. Samma år gifter han om sig med konstnärinnan Märta Grundell som flyttar in hos Isaac i villan “Saltsjöklack”, idag kallad Grünewald-villan. De får en son vid namn Björn.
De lever där och målar i sin alldeles egna ateljé.


I maj 1946 omkommer makarna i en flygolycka i närheten av Oslo.

“Det blå köket” 1917

Inger NordbergKommentera