Högberga Gård

-”Där ska du bygga en vilLa åt mig!”

En dag passerade Klas Fåhraeus och hans gode vän Carl Westman, en av tidens främsta arkitekter, i en Waxholmsbåt den höga klippa där Högberga Gård nu ligger. ”Där ska du bygga en villa åt mig!” utropade Klas och så blev det.
Det blev en av de mest imponerande privatbostäder som byggts i Sverige under det tidiga 1900- talet, närmare bestämt 1909-1911. Vid den tiden byggdes enligt nya ideal gärna i tegel. Tegelarkitekturen fick en av sina främsta uttolkare i Carl Westman – bl a i Stockholms rådhus och Högberga Gård. Byggnaden kom att beskrivas som Sveriges vackraste hem och ett tempel åt Fåhraeus stora samling av skulptur- och stafflikonst. 

Herr Fåhraeus reste till Asien och blev intresserad av den konsten. Så år 1916 tillkom det originella Kinarummet där hans nya samling av kinesiskt måleri, keramik och bronser inhystes.

En av dåtidens stora kulturskribenter Carl-Gustav Laurin ansåg att Villa Högberga (som det från början kallades) var ett av de vackraste privata hemmen i Sverige vid den tiden och yttrade vid ett tillfälle när han stod på terrassen utanför villan och blickade ut över Lilla Värtan; "Jag känner mig som en gud här om jag inte hade haft lite reumatism i högra axeln".

Högberga Gård idag

Efter att Familjen Fåhraeus fick lämna Högberga gård blev det sedan konvalescenthem som drevs av stiftelsen Håkanssons minne.

1964 köpte Landstingsförbundet Högberga för att användas till kurs- och konferensverksamhet för landstingens personal och politiker.

Anläggningen har genom åren rustats upp och byggts till. 

Högberga  gård byggnadsminnesförklarades 1985.

I samband med att  Högberga byggdes ut med en separat konferensbyggnad – ”Conferencen” år 1994, gjordes en varsam anpassning av den befintliga patriciervillan. Ansvariga arkitekter var Mats Edblom och Karin Ahlgren. De fann bl.a. en möbelgrupp som var samtida med byggnaden och ritad av arkitekten Carl Westman. Allt i rödmålat trä med snidade ovala medaljonger bemålade med harlekinmönster i svart och vitt. Det blev möjligt att låta nytillverka några av dessa möbler och harlekinmönstret kom att stå som ett kännemärke för Högberga Gård. Ett gott exempel på strävan att hålla fast vid den historiska miljön men samtidigt satsa på allt som krävs för en modern konferensanläggning.

Från och med den 15 augusti 2013 ägs driften idag av VD Johan Hjort. Genom åren har flera byggnader tillkommit, omfattande renoveringar har skett och 2010 öppnades Sveriges första toscanska vinfabrik och 2016 slogs dörrarna till Högberga Havsspa upp.

Högberga Gård erbjuder idag konferenser, bröllop, weekend, afternoon-tea, brunch, en egen vinfabrik och den härliga utsikten.

För mer information om Högberga Gård, klicka här

 

Carl Westmans verk, Stockholms Rådhus,

Högberga Gård