Familjen Fåhraeus

Klas Fåhraeus (1863-1944) lät bygga Högberga Gård 1909 - 1911 som privatbostad och för att rymma en stor och fantastisk konstsamling.
Klas Fåhraeus föddes i Göteborg 1863. Pappan var en förmögen grosshandlare och stor samlare av porslin. Efter studier i Göteborg och Uppsala reste Klas till Grez sur Loing där han umgicks med  skandinaviska kulturpersonligheter, bl a Carl Larsson , Karl Nordström och August Strindberg.

I Grez-sur-Loing träffade Klas för första gången sin blivande fru Olga Björkegren (1857-1950), operasångerska och berömd skådespelerska. Hon var sex år äldre och mycket vacker.
Tiden gick efter första mötet men en dag i Stockholm så blir Klas bjuden via en vän på en vernissagefest som Olga anordnar för sina målar-vänner. Klas hade turen att få sitta vid värdinnans sida. Carl Larsson som även han var gäst kommenterade ” För min del är jag lycklig bara jag tänker på henne (Olga) och att döma av Fåhraeus blickar är han inne på samma väg”

 Efter festen gick Klas hem och skrev ett friarbrev till Olga. Där skriver han bla

” Det är den objudne gästen från igår som idag fördristar sig att begära eder hand”

 På kvällen dagen efter erhåller Klas en biljett till Dramaten där det står:

”Låt oss lära känna varandra”

Den 10 januari 1887 gifter de sig och bosätter sig i Saltsjöbaden och får 5 barn.
Robin (f. 1888), Eskil (f. 1890), Margit (f. 1892, dog under första levnadsåret i kikhosta), Inger (f. 1899, gift Palmstierna) och Gunnar (f. 1900)

Idag finns ett specifikt rum i herrgården, uppkallat efter första barnet, Robins rum.

Robin Fåhraeus levde 1888-1968 och var professor och patolog vid Uppsala Universitet. Han upptäckte blodsänkan och det sägs att han var omnämnd som kandidat till Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Det finns några intressanta och roliga historier kring hans föreläsningar.  I samband med en högtidlig och traditionsmättad promotion i Uppsala där han talade latin och kom plötsligt av sig och tappade sitt manus. Då sa han på klingande latin ” Aj som fan, där tappade jag manus” och det blev stort jubel bland åhörarna.

En annan episod utspelade sig i Italien där han skulle hålla föredrag. Han övade in ett perfekt tal med enorm inlevelse på italienska, det blev en lysande föreställning med stort jubel och applåderna överöstes över honom.  Av lycka för att Robin kunde italienarnas språk så rusade de fram och ville diskutera mer med honom. Detta var något som Professorn inte räknat med, han kunde ju ingen italienska.

Familjen älskade sitt Högberga och välkomnade sina vänner från dåtidens svenska kulturelit, bland vännerna fanns Karl Otto och Lisen Bonnier, Ellen Key samt konstnärerna Georg och Hanna Pauli och Richard Bergh.

1926 måste en utblottad Klas Fåhraeus lämna Högberga. “ Det var kul så länge det varade”, var Klas sista kommentar innan flytten gick till Äppelviken i Bromma.

 

 

Olga (Konstnär Ernst Josephson) och Klas Fåhraeus (Konstnär Karl Nordström)

Högberga Gård