Rundvandring på Blockhusudden
Den 1a juni, en härlig sommarkväll hade vi en härlig vandring på Blockhusudden.
Det var guiden Emil Åkerö från Art Tours Stockholm (och som även samarbetar med Thielska Galleriet) som visade oss runt.
Vi startade vandringen vid Villa Eolskulle. Det hette nämligen Thielska Galleriet från början, då Ernest Thiel bankir, industrialist och konstsamlare 1904 anlitade Ferdinand Boberg för att bygga sitt nya hem i Wienerjugend-stil. Egentligen önskade han att få bo på Waldemarsudde, men Sveriges konung ville inte upprätta mark där åt Herr Thiel.
Det var först när han fick lämna sitt hem och sin samling och det blev museum som det kallas Thielska Galleriet.
Eolskulle
Vi gick vidare till Eolskulle, som är den höjdplatå som ligger mitt på Blockhusudden. Namnet härrör från Aelos som är den latinska formen för Aiolos, vindarnas gud. Eolus eller Eol är en äldre svensk namnform för vindguden.
På medeltiden var Blockhusudden en ö och helt omfluten av Östersjöns vatten. På grund av landhöjning blev holmen till en udde.
Blockhusudden hade en stor strategisk betydelse. På dess högsta punkt, Eolskulle, fanns redan på vikingatiden en vårdkase som stod i förbindelse med bland annat vårdkasarna på Kungshatt, Brunkeberg och Björkö.
Under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus till försvar av Stockholms inlopp. Blockhuset var en mindre försvarsborg av sten och trä, en viktig del av Stockholms försvar.
Stora Sjötullen
Det första tullhuset brann ner i mitten av 1720-talet. Det ersattes av Stora Sjötullen som ritades 1729 av den blivande stadsarkiteketen J.E Carlberg. Han avstod från överdriven ornamentik och lät huset präglas av regelbundenhet, myndighetsmässighet och renhet i stilen. Tullplatsen fanns kvar till 1881.
En av de första som bosatte sig här var tullinspektören J.C. Middendorff, som 1806 fick en stor tomt och lät bygga ett mindre bostadshus med separat köksflygel.
Efter regn kommer sol och det stämmer denna dag. Det blev en härlig rundvandring i kvällssolen med många intryck.