Rundvandring på Blockhusudden

Den 1a juni, en härlig sommarkväll hade vi en härlig vandring på Blockhusudden.
Det var guiden Emil Åkerö från Art Tours Stockholm (och som även samarbetar med Thielska Galleriet) som visade oss runt.
Vi startade vandringen vid Villa Eolskulle. Det hette nämligen Thielska Galleriet från början, då Ernest Thiel bankir, industrialist och konstsamlare 1904 anlitade Ferdinand Boberg för att bygga sitt nya hem i Wienerjugend-stil. Egentligen önskade han att få bo på Waldemarsudde, men Sveriges konung ville inte upprätta mark där åt Herr Thiel.
Det var först när han fick lämna sitt hem och sin samling och det blev museum som det kallas Thielska Galleriet.

Villa Eolskulle (Thielska galleriet) år 1926

Eolskulle
Vi gick vidare till Eolskulle, som är den höjdplatå som ligger mitt på Blockhusudden. Namnet härrör från Aelos som är den latinska formen för Aiolos, vindarnas gud. Eolus eller Eol är en äldre svensk namnform för vindguden.
På medeltiden var Blockhusudden en ö och helt omfluten av Östersjöns vatten. På grund av landhöjning blev holmen till en udde.
Blockhusudden hade en stor strategisk betydelse. På dess högsta punkt, Eolskulle, fanns redan på vikingatiden en vårdkase som stod i förbindelse med bland annat vårdkasarna på Kungshatt, Brunkeberg och Björkö.
Under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus till försvar av Stockholms inlopp. Blockhuset var en mindre försvarsborg av sten och trä, en viktig del av Stockholms försvar.

Under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus till försvar av Stockholms inlopp.

Stora Sjötullen
Det första tullhuset brann ner i mitten av 1720-talet. Det ersattes av Stora Sjötullen som ritades 1729 av den blivande stadsarkiteketen J.E Carlberg. Han avstod från överdriven ornamentik och lät huset präglas av regelbundenhet, myndighetsmässighet och renhet i stilen. Tullplatsen fanns kvar till 1881.
En av de första som bosatte sig här var tullinspektören J.C. Middendorff, som 1806 fick en stor tomt och lät bygga ett mindre bostadshus med separat köksflygel.

Segelskutor vid Stora Sjötullen av Carl Johan Billmark 1834.
Bild från Tullmuseet

Stora Sjötullen idag

I denna byggnad har journalisten Marianne Höök bott och även vår Prins Carl-Philip.
August Strindberg har nämnt detta hus i en av sina alster.

Dessa adresskyltar med kungligt emblem innebär att marken ägs av vår Konung Carl XVI Gustaf.

AGA-fyren är en typ av automatisk fyr som uppfanns av Gustaf Dalén i början av 1900-talet. Fram till 1985 drevs Fyrljuset med acetylengas vars tillförsel styrs av en solventil som stänger av gasen under den ljusa delen av dygnet och därmed reglerar vid vilka tider på dygnet fyren ska lysa. En klippljusapparat styr fyrens blinkande genom att slå av och på gastillförseln med korta regelbundna intervaller. Tack vare dessa båda tekniker lyckades man reducera gasförbrukningen med 90% jämfört med tidigare konstruktioner. Dalén fick nobelpriset i fysik 1912 för sina insatser inom fyrtekniken.

Detta är Johannisberg och var ursprungligen ett sommarnöje, uppfört för överinspektor Johan (Johannis) Trotzig som fick 1808 besittningsrätt till tomten för 50 år och namngav den efter sitt förnamn. Johannisberg såldes 1834 till krigsrådet Carl Jacob Salomon som bland annat lät uppföra sommarsalongen strax öster om Trotzigs villa.

Johannisberg består av flera byggnader, dels huvudbyggnaden med sina stora glasverandor från 1810 som går tillbaka till Trotzig, dels sommarsalongen som uppfördes några år senare för Salomon. Det är sommarsalongen som förklarades 1935 till byggnadsminne. Under Salomons tid nyttjades sommarsalongen även som gudstjänstlokal för de boende på Blockhusudden, Prins Carl lär ha varit där på gudstjänst.
Det fanns även ett lusthus och ett stall som 1968 ersattes av en modern villa.

Efter Salomon ägdes villan av bergsrådet Axel Beskow. 1906 förvärvades egendomen av Kungliga Djurgårdsförvaltningen som hyrde ut Johannisberg till arkitekten Georg A. Nilsson med familj. Han efterföljdes av konstnären Axel Törneman som flyttade hit 1924, året innan han avled. Från Törnemans tid existerar en stor väggmålning i huvudbyggnadens tambur som han skapade tillsammans med vännen IsaacGrünewald.

Efter 1965 och många år framåt bodde flygplansingenjören Lars Brising i den till permanentbostad ombyggda sommarpaviljongen, medan hans son, Dag Brising hyrde huvudbyggnaden. År 1998 genomgick byggnaden en omfattande ut- och invändig restaurering med bland annat konservering av 1830-talets tapeter. I sommarsalongen och den innanför liggande kammaren är den ursprungliga påkostade 1830-talsinredningen till stor del bevarad.

Villa Ekudden uppfördes 1874 för industrimannen Jean Bolinder, en av grundarna av Bolinders mekaniska verkstad. Efter Bolinder var ägaren sångaren och kompositören Isidor Dannström och efter honom företagsledaren Oscar Lamm som bodde här fram till 1893. Samma år flyttade bagaren August Reinhold med hustru Alma in. Reinhold stod som byggherre för den ombyggnaden som gav Ekudden sitt utseende och som den huvudsakligen har än idag. Till arkitekt anlitade han Gustaf Wickman.

August Reinhold avled 1911 men hans änka bodde kvar på Ekudden fram till sin död 1925. Efter henne ägdes fastigheten av hovkörsnären Arvid Lindahl. På 1930-talet kom Ekudden i tidningsägaren Torsten Kreugers (bror till Ivar Kreuger) ägo. 1942 brann villan och den påföljande ombyggnaden ritades av arkitekt Ivar Tengbom. Efter Kreugers död 1973 bodde hans omgifta änka Diana Kreuger kvar till sin död 1998. Villan förvärvades på senhösten 2000 av konsthandlaren Verner Åmell för cirka 70 miljoner kronor

Här förvaras Familjen Wallenbergs ekonomiska arkiv.

Efter regn kommer sol och det stämmer denna dag. Det blev en härlig rundvandring i kvällssolen med många intryck.