Besök på Näsby slott

Lördagen den 23 oktober hade vi en härlig dag på Näsby slott med guidning av Johan Taube (jo, han är släkt med Evert Taube) som avslutades med att det bjöds på aftenoon tea och vi vill åter igen tacka Simon Westman för donationen.

Näsby slott

Näsby slotts historia börjar redan i slutet av 1200-talet. Den första kända ägaren var riddare Karl Estridsson Natt och Dag.
På 1300-talet tillhörde slottet Uppsala ärkebiskopsstol.
Under 1400-talets slut så kom slottet i familjen Gyllenstiernas ägo.
1571 donerades slottet till riksrådet Gustav Axelsson Banér. Hans dotterson, rikstygmästaren Peder Larsson Sparre lät 1665 uppföra den slottslika huvudbyggnaden efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä.
Under 1700 och 1800-talet ägdes slottet av staten och familjer från olika släkter hade det som sin bostad.

Fontän inomhus skapad av Carl Milles

Midsommardagen 1897 så pågår Stockholmsutställningen, husmor ger personalen ledigt och stannar själv kvar med en anställd. Något går fel när de tänt en eldstad och slottet brinner ner.

Slottet står öde fram till 1902 då köper Carl Robert och Dora Lamm slottet. 1902–1905 återuppbyggs det, delvis med hjälp av de gamla ritningarna.

Likt vår Klas Fåhraeus som lät bygga Högberga Gård för sin familj och stora konstsamling så var även Herr Lamms stora intresse konsten och år 1913 lät han bygga ett Galleri.
På slottet bjöds ofta in till stora festligheter och konstnärsträffar, vem vet, kanske Herr Fåhraeus gästade Näsby också.

Porträtt av Dora Lamm med sina två söner målat av Carl Larsson

Plafond målad av Anders Zorn

Likt Herr Fåhraeus så hamnade Carl -Robert Lamm i konkurs och tvingades sälja sina konstverk.
1938 dog Carl Robert och lämnade Dora och sex söner på Näsby. Dora försökte med alla tänkbara medel klara sig kvar på slottet men 1942 beslöt hon sig för att sälja sitt hem till Kronan för 290 000 kr, som idag motsvarar cirka 25–30 miljoner kronor.

Prototyp skapad av Carl Milles

Underbara handtag på dörrarna

1943 startade Kungliga Sjökrigsskolan (KSS) sin verksamhet på Näsby slott fram till 1987, då det lades ned.

Vi tackar Johan Taube för en riktigt bra guidning och Näsby slott för ett underbart afternoon tea i härlig miljö.

Solen skiner på Bruno Liljefors väggfasta skapelse.

Samling av Högberga Vänner-medlemmar med Johan Taube

Inger NordbergKommentera